NOV ODLOK O ZAČASNIH UKREPIH ZA PREPRERČEVANJE IN OBVLADOVANJE OKUŽB Z NALEZLJIVO BOLEZNIJO COVID-19

 

V Uradnem listu RS št. 174/2021 z dne 6. 11.2021 je objavljen nov Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19. Odlok prične veljati z dnem 8. novembrom 2021, določeni ukrepi pa z dnem 15. novembrom.

Odlok začasno določa način izvrševanja prometa s posameznimi vrstami blaga, izdelkov in s tem povezanih storitev, ter drugi začasni ukrepi za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo  COVID-19 ter določa: pogoj PCT, pogoji za ustreznost testa PCR, testa HAG, testa HAG za samotestiranje, uporabo zaščitne kirurške maske  ali maske FFP2  na javnih krajih oziroma prostorih, medosebna razdalja, obvezno razkuževanje rok, prezračevanje zaprtih prostorov, začasno omejitev opravljanja dejavnosti.

 

Pogoj  PCT velja za uporabnike storitev - kot tudi za delavce in osebe, ki na kakršni koli drugi pravni podlagi opravljajo delo pri delodajalcih ali samostojno opravljajo dejavnost.

Pogoj PCT ne velja za delavce, ko opravljajo delo na domu.

Izpolnjevanje pogoja PCT se v skladu z odlokom po novem dokaže z veljavnim osebnim dokumentom in  z enim od dokazil o prebolevnosti, cepljenosti ali testiranju.

 

Pogoja PCT ni potrebno izpolnjevati

  • osebam, ki so mlajše od 12 let;
  • uporabnikom zdravstvenih storitev, če gre za cepljenje proti COVID-19, gripi ali testiranje na prisotnost virusa SARS-CoV-2,
  • v primerih nujne oskrbe z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami, vključno s prodajo živil in pijače zunaj prodajaln pod pogojem, da je na osebo zagotovljeno najmanj 10 m2. 
  • specializirane prodajalne s farmacevtskimi, medicinskimi, kozmetičnimi in toaletnimi izdelki, pod pogojem, da je zagotovljeno najmanj 10 m2 na osebo.

 

PCT pogoj samozaposleni / zaposleni:

PCT pogoj za samozaposlene / zaposlene je izpolnjen poleg PCR testa ali HAG testa  tudi s testom HAG za samotestiranje, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa. Samotestiranje se tako izvaja večkrat tedensko v enakih presledkih. Odgovorne osebe, ki izvajajo ali organizirajo opravljanje dela, določijo čas in kraj samotestiranja, ki je izvedeno na delovnem mestu.

Za namen dokazovanja samotestiranja odgovorna oseba posreduje osebi, ki se samotestira, evidenčni list, na katerem je zapisano ime testiranca, rezultat testa, datum samotestiranja in podpis testirane osebe. 

Sredstva za testiranje s HAG testi in PCR testi za osebe, ki se zaradi svojega zdravstvenega stanja ne smejo cepiti (to so osebe, ki imajo kontraindikacije za cepljenje), kar dokazujejo s pisnim potrdilom zdravnika, zagotavlja proračun Republike Slovenije.

V primeru pozitivnega rezultata testa HAG ali testa HAG za samotestiranje se mora testirana oseba udeležiti testiranja s testom PCR, se umakniti v samoizolacijo in upoštevati druga navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

 

V skladu z 10. členom Odloka se sredstva za HAG teste in HAG teste za samotestiranje zagotavljajo iz proračuna Republike Slovenije.

Osebam, ki PCT pogoja ne izpolnjujejo, se ne dovoli uporaba storitve ali udeležbe ali prisotnosti pri izvajanju dejavnosti.

 

Pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih je obveznauporaba zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2.

Maske so po novem potrebne tudi na odprtih krajih,če ni mogoče zagotoviti razdalje 1,5 m od drugih oseb. Uporaba maske ni obvezna za mlajše otroke do dopolnjenega 6. leta starosti, osebam, ki izvajajo športno vadbo, ob upoštevanju pogoja PCT za goste, sedeče za mizo, v gostinski dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijače. V 12. Členu so navedene še nekatere izjeme.

Ob vstopu v zaprt javni prostor oziroma prostor je obvezno razkuževanje rok z razkužilom, z registriranim za ta namen.

Poskrbeti je potrebno za redno prezračevanje zaprtih prostorov, v katerih se opravlja dejavnost.

Začasno je omejena izvajanje gostinske dejavnosti in sicer : izvajanje strežbe jedi in pijač je dovoljeno le v sedečem režimu med 5. in 22. uro. Ob vhodu mora biti objavljeno dovoljeno največje število hkrati prisotnih oseb v prostoru.

Brez časovne omejitve pa je dovoljeno opravljanje dejavnosti priprave in strežbe jedi ter pijač v organizacijah, ki izvajajo dejavnost za svoje zaposlene ali varovance.

Dovoljeno ni obratovanje gostinskih lokalov , ki nudijo glasbo za ples oziroma družabni program.

Zbiranje ljudi je začasno prepovedno z izjemo skupine oseb, če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva. Začasno pa so prepovedane vse javne prireditve in javni shodi, slavja, praznovanja ter poročne slovesnosti

Odlok ureja tudi področje športnih in kulturnih prireditev, kolektivno  uresničevanje verske svobode ter obveznost samotestiranja učencev v osnovni šoli in dijakov.

Vlada RS je objavila tudi, da je bil sprejet sklep o opravljanju dela na domu, ki velja za državno upravo. Pozvala je tudi ostale delodajalce, da z namenom zajezitve in preprečevanja širjenja SARS-CoV-2, kjer to omogočajo delovni proces, narava in vrsta nalog, organizirajo delo na način, da se le-to opravlja na domu.

Več informacij in pojasnil v zvezi z ukrepi iz odloka lahko prejmete TUKAJ.

Avtor

Tanja ŽLOGAR

 

Območna obrtno-podjetniška zbornica Izola

obrtno-podjetniska-zbornica
Brkinska ulica 13, 6310 Izola

Tel.: 05/640 03 20, 640 03 21
Faks: 05/641 75 27

email: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

pdfStatut OOZ Izola - CRA Isola

Kje se nahajamo?